MENU

Vijesti

Ne propustite najnovije vijesti o našoj kompaniji! Pratite nas na Facebooku i LinkedInu!

06.12.2019.

Raiffeisen, BH Telecom, Comtrade i QSS predstavili OPA - jedinstvenu platformu za plaćanje

U četvrtak, 05.12.2019, predstavljena je nova kompanija ESP BH D.O.O. čiji su osnivači Raiffeisen, BH Telecom, Comtrade i QSS.

Djelatnost novoosnovane kompanije je izgradnja i implementacija jedinstvene platforme OPA. OPA će pravnim i fizičkim licima omogućiti povezivanje putem mobilne aplikacije u cilju vršenja plaćanja roba i usluga, režijskih računa kao i slanja novca drugim korisnicima.

OPA predstavlja iskorak na fintech tržištu BiH, a osmišljena je na način da povezuje korisnike i trgovce u tržišnom lancu stvarajući kompletan ekosistem mobilnog plaćanja za postizanje što većeg zadovoljstva krajnjeg kupca.

Aplikacija će biti dostupna fizičkim licima koji su korisnici bilo koje mobilne mreže u BiH, uz otvaranje tekućeg računa ili vezivanjem za postojeći tekući račun u Raiffeisen banci.

„ESP BH d.o.o. je nova kompanija na tržištu Bosne i Hercegovina, formirana u julu mjesecu ove godine na bazi Ugovora o osnivanju  potpisanog  između poznatih, tržišno etabliranih osnivača. Naziv kompanije “ESP“je skraćenica od ekosistem plaćanja. Naš ekosistem plaćanja je uspostavljen kao inovativno i cjelovito rješenje i podržan je od strane osnivača kompanije s ciljem da krajnjim korisnicima, fizičkim licima, omogući da jednostavnim, brzim i sigurnim korištenjem OPA mobilne aplikacije plaćaju kupljene robe i obavljene usluge iz ponude trgovaca koji su drugi bitan učesnik u ovom ekosistemu. Bitan učesnik ekosistema su i kompanije izdavatelji komunalnih, odnosno režijskih računa jer će se putem OPA platforme omogućiti distribucija i plaćanje ovih računa od strane krajnjih korisnika uz atraktivnije uslove od postojećih. Sistem će se krajem naredne godine otvoriti i za druge komercijalne banke“, izjavio je Bakir Ćelosmanović, direktor kompanije ESP BH.

Sedin Kahriman, v.d. generalnog direktora BH Telecoma je istakao kako BH Telecom nastoji svakodnevno unaprijediti kvalitet života građana kroz inovativne usluge koje nudi koristeći savremene tehnologije.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što BH Telecom, u saradnji sa našim renomiranim partnerima, donosi u BiH ovaj novitet na fintech tržištu. Naši korisnici od danas imaju jednostavan, sveprisutan i siguran način plaćanja putem mobilnih uređaja, po uzoru na najsavremenija svjetska rješenja. Mobilna aplikacija OPA je jedina platforma u BiH koja našim korisnicima omogućava brze i sigurne transakcije putem mobilnog uređaja, te uvodi u BiH jedinstveno iskustvo nezavisnosti i lakoće plaćanja. Ponosni smo što, skupa sa partnerima, predvodimo digitalnu transformaciju i u fintech segmentu“, dodao je Kahriman.

"Sve više ljudi i kompanija uzima učešće u transakcijama putem platformi za online plaćanje. To se posebno odnosi na milenijalce i starije članove Z generacije koji postaju dominantna radna snaga. Raiffeisen je uvijek bio pionir u digitalnom bankarstvu i pratio svjetske tehnološke trendove, a ovaj put smo odlučili skupa sa našim poslovnim partnerima dodatno pomjeriti granice i razviti ovu jedinstvenu platformu koja će kreirati novo korisničko iskustvo i plaćanje učiniti jednostavnijim i sigurnijim", izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

Rješenja kompanija Comtrade i QSS, koje iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo, uspješno implementirane projekte, te podržavaju globalne standarde bankarskog i telco sektora, značajno su doprinjela stvaranju jednostavne, brze i sigurne platforme.

"Kompanija Comtrade je ugradila ekspertizu usavršenu kroz mnoge uspješne IT projekte u raznim industrijama. Posebno bih istakao saradnju sa našim partnerom QSS Sarajevo, jer su zajednički projekti na polju sistemskih integracija i razvoja softvera bih veoma značajni za krajnje korisnike, ali i širu javnost u BiH. Kada je riječ o aktuelnom softverskom proizvodu, bitno je istaći da je riječ o dinamičnoj, otvorenoj i pouzdanoj platformi koja nudi jednostavan način za naplatu, transfer i prijem novca",izjavio je Haris Čečo, potpredsjednik i generalni direktor za fintech u kompaniji Comtrade.

OPA je dostupna na Google Play i App Store, a korištenje aplikacije je potpuno besplatno.
Više o aplikaciji na linku: https://opa.ba/

© 2016 QSS Sarajevo. Sva prava pridržana.